21.09.11 г.

Ре-продукция




Майка кърмеща рожбата си, мадоната с младенеца- това са традиционните образи - формули на майчинството добре познати ни от произведенията на изкуството. През всяка епоха тази вечна тема се интерпретира от художниците по различен начин.

Настояща изложба предлага нов прочит на проблемите и тенденциите на родителството от съвременни художници.

Края на XX –ти и началото на XXI век бележат значителни промени в отношението на човечеството към собствената репродукция. Култивираният архетип на всеотдайната майка героиня, от изпълнения с войни и революции отминал век се смени с модела на прагматично планираното майчинство във века на консуматорството и егоцентризма.

Развитието на индивидуализма, като една от основните характеристики на най-новото ни време се подкрепя и регулира с либерално - демократически закони. От времето на създаването на “Всеобщата декларация за правата на човека “/ ООН, 1948/ до “Харта на основните права на Европейския съюз “/ Европейски парламент, 2007/ човечеството е изминало дълъг период на промени. До каква степен гарантираните права регулират реалните взаимоотношения между родителите и децата ? Чии права се защитават в една от най-важните точки на хартата- “Право на живот”? Разширяването на границите на човешките права е динамичен процес, който продължава да се развива. Има ли бъдеще семейната институция? Какви са приоритетите в личния и обществения живот на жената и мъжа в епохата на пост - феминизма? Има ли необходимост от либерализация на законите за бракове по отношение на хората от гей обществата и как се решават проблемите на еднополови двойки ако решат да създадат семейство и отгледат деца?

Съществения фактор на промяната е демографската криза обхванала развитите страни, както и страните от бившия социалистически лагер. Започналото в края на миналия век спадане на раждаемостта е на път да се превърна в национална катастрофа в повечето европейски страни. Същевременно населението в по-слабо развитите страни прогресивно нараства. Асиметрията на този процес създава предпоставки за нов световен ред.

Представата ни за възможностите на създаване на живот тотално се промени от навлизането на репродуктивни технологии използващи последни научни открития в областта на био и генната технологии. Широкото разпространение на центровете за изкуствено зачатие по метода ин витро /бебе в епруветка/¹ повлия сериозно на възможностите за планиране на семейството, както и значително измести и възрастовите ограничения налагани от природата. Какви са психологическите, социалните и нравствено -етическите фактори на тези научни експерименти?

Комерсиализацията на майчинството е друга съществена тенденция. През новия век всичко се купува и се продава, от спермата и яйцеклетките до процеса на износването на чуждо дете. Сурогатното майчинство се превръща в успешна индустрия, част от така наречения “здравен туризъм” в страните, където е разрешено и оцелява в криминална обстановка в страните, в които законът го забранява.

Думата “репродукция” ² според тълковния речник означава възпроизвеждане, размножаване. Обозначава и биологичното размножаване и размножаване чрез печат на изображението. Обособяването на приставката “Ре-” в заглавието на проекта акцентира нейното двусмислено значение. “Ре-“като повторяемост на действие –повторяемостта на заблуди и грандиозни утопии от политически идеологии до безрезервна вяра в тържеството на научно-техническия прогрес и “ре-” като възстановяване-завръщане- към изгубените смисли, към забравените вековни традиции и натрупания опит на предишните поколения, процес в който копията се възстановяват с оригиналите.
Съвременното родителство съществува в сложна плетеница от природни инстинкти, религиозни вярвания в божествения произход на живота, окултизма и мистицизма, последни научни изследвания в областта на био и генните технологии, либерално -демократичните правила, налаганите в конкретните страни ограничителни юридически закони и копнежа за лична свобода и индивидуален избор.

Репродуктивното клониране³ и научните изследвания за възможността за произвеждането на сперматозоидни клетки от костния мозък на жените май ще направи мъжете напълно излишни а замразяването на женските яйцеклетките ще им гарантира дълга и комфортна младост. Ще си порьчваме ли бебета по рецепта?
В какво направление ще се развиваме в бъдеще?

Ще се научим ли да различаваме репродукцията от оригинала или ще се задоволяваме с все по-съвършени репродукции?

Алла Георгиева

¹1978 в Англия се роди първото в света “бебе от епруветка”-Луиза Браун.

²Репродукция: възпроизвеждане (и създаване на потомство) е
биологичен процес , чрез които новото "поколение" индивидуални организми се произвеждат от техните "родители". Reproduction is a fundamental feature of all known life ; each individual organism exists as the result of reproduction. Възпроизвеждането е основна черта на всеки познат живот ; всеки отделен организъм съществува като резултатът на размножаване. (Wicipedia.org)

Картина, фотография и др., възпроизведени (и размножени) чрез печат или снимка.прил. репродукционен, репродукционна, репродукционно, мн. репродукционни. Репродукционен апарат.(Тълковен речник )

³ През 2002 световната преса гръмна със сензацията за раждането на първото в света клонирано бебе-продукт на компанията Clonaid, Франция. Момиченцето Ева по непотвърдени научни данни е генетичното копие на 30-годишната си майка, принадлежаща към сектата на Раел, проповядваща извънземен произход на живота на нашата планета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар